perjantai 8. helmikuuta 2019

Miten autoilija voi säästää?


Kun vauhti puolitoistakertaistuu, myös polttoaineen kulutus puolitoistakertaistuu. Tämä tarkoittaa sitä, että jos auto vie bensaa 6 litraa satasella silloin, kun ajetaan 80 km/h, niin nopeuden nostaminen 120 km/h:een bensankulutus onkin jo 9 litraa! Sillä onkin jo vähän eroa. Nyt kun joku älähtää, että ei pidä paikkaansa, ei voi laskea noin, niin kyllä voi. En ole keksinyt tätä päästäni, vaan fakta on opiskeltu netistä Aja taloudellisesti -julkaisusta.

Oppaassa on mahtavasti tietoa myös ilmanvastuksen, tuulen suunnan ja maantieteellisten korkeuserojen, auton muotoilun ja auton lisälaitteiden vaikutuksesta polttoaineen kulutukseen. Ja miljoona muuta älyttömän mielenkiintoista asiaa.

No tietenkään Suomessa ei ole paljon teitä, joilla on mahdollista valita ajaako 80 km/h vai 120 km/h jo senkin takia, että ei ole hyvä tapa olla liikenteen tukkona hidastamassa. Mutta moottoriteillä pääsee helposti ohi ja itse valitsen yleensä 100 km/h vauhdin jos suurin sallittu nopeus on 120 km/h ja vastaavasti 80 km/h vauhdin, jos nopeusrajoitus on 100km/h. Ainakin talvisaikaan. Säästö se on sekin. Maanteillä, joilla ei pääse kovin helpolla ohi, on kohteliasta pitää yllä suurinta nopeutta, ellei keli edellytä muuta. Mutta tässäkin ikä on tuonut lisää joustoa. En enää hermostu siihen hieman alinopeutta jollottelevaan kuskiin. Enhän voi tietää, minkälainen kuski siellä on ratissa. Se voi olla vaikka juuri ajokortin saanut nuori poika tai tyttö ensimmäistä kertaa yksin liikenteessä autollaan. Vähän pelottaa ja on vaikea vielä pitää sitä vauhtia tasaisena. Parempi, että ajaa rauhallisesti ja hitaasti, kuin ottaa tyhmiä riskejä. Kenelläkään ei voi olla niin kiire, että pitäisi vilkutella valoja ja tööttäillä torvella. Kyllä niitä ohituskaistoja tulee, että pääsee lopulta hitaampien ohi.

Säälin myös nastarenkaita moottoriteillä. Ajatelkaa, että isken vasaralla naulaa kiveen: jos lyön vasaraa 80 km/h, naula tylsyy vähän, mutta jos iskenkin sitä 100 km/h, niin se tylsyy huomattavasti enemmin. Samoin käy monta sataa euroa maksaneille nastarenkailleni. En todellakaan halua kuluttaa niitä iskemällä nastoja kovaan asfalttiin satasen vauhdilla.

En ole aina täysin kuuliainen kuski. Varsinkin mökkimatkoilla menee joskus vähän ylinopeuden puolelle, mutta ei kauheasti. Joskus maantie imee niin ihanasti, että kameratolpalla joudun vähän jarruttelemaan. Pidän autoilusta, rakastan erikoisesti yksin ajamista, yksinäisiä mökkimatkoja. Silloin sielu lepää. Yleensä en kuuntele edes musiikkia radiosta, vaan nautin siitä hiljaisuudesta (jos auton huminalta pystyn sen kuulemaan, hmm…) Saatan vaikka opetella lausumaan ulkomaankielisiä sanoja, kerron jotain koiralle takapaksissa, hyräilen, leikittelen kielellä tai tapailen jotain melkein unohtunutta runoa tai annan vain ajatusten harhailla omilla teillään.

Nautin kyllä työmatkojenkin ajamisesta. Ne vaan loppuvat liian lyhyeen, ja aivan liian nopeasti täytyy nousta moottoritieltä rampille. Mielelläni jatkaisin vaan maan ääriin auton huminaa kuunnellen.

Miten tänään säästin: 
Vaikka kuinka halutti lähteä Lidliin jo aamulla, niin maltoin mieleni ja odotin kirjastojen aukeamiseen ja lähdinkin sitten samalla reissulla kumpaankin kohteeseen, ettei tarvinnut ajaa kahta kertaa kaupunkiin. Vietin nimittäin nautinnollista vapaapäivää töistä.
Ja säästin myös sillä, että söin lounaaksi lähes jäteruokaa: tein "omatekoisia ranskalaisia" vanhoista jääkaapin vihanneslokeroon pesiytyneistä  perunoista. Suikaloin ne, kierittelin öljyssä ja paprikajauheessa. Uuniin n. 225 astetta ja 35 - 40 min. Sitten vielä vähän aromatia ja valkosipulia ja ei kun ääntä päin. 

2 kommenttia:

  1. Autoilu on kyllä arvokasta touhua, mutta minkäs teet.. eipä täältä maalta mihinkään muutoin pääsisi. Mulla nopeudet jää aina 80 tai alle, koska tiet ovat sen verran pieniä. Onneksi työmatkani ei ole pitkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Varmaan jos asuisin Helsingissä tai muussa isossa kaupungissa, niin julkiset riittäisi.Pikkukaupungeissa ja maaseudulla ihan mahdoton olla ilman autoa, kun ei ole busseja. Pakko vaan pitää autoa, mutta täytyy sitten säästää jossain toisessa.

      Poista